6 consells per conciliar feliçment feina i nadó

conciliar feina i nado

L'arribada d'un nadó canvia la rutina que tenies fins al moment, inclosa la feina. Però no et preocupis: et donem algunes claus per fer possible la conciliació.

Un cop et reincorpores a la feina després de la baixa, t'adones que ja no és tan senzill dedicar-hi tot el temps del món. Ara tens una altra prioritat en la teva vida: el teu nadó, que requereix el teu temps, afecte (paciència) i atenció. Sabem que la conciliació ni és fàcil ni ens la posen fàcil. Ara bé, mirarem de donar-te algunes claus per demostrar-te que sí, que és possible fer-ho sense deixar-hi la vida.

Com podem conciliar la feina i el nadó?

El primer que has de saber és que la conciliació no és un caprici, sinó un dret. De fet és obligatori per llei que les empreses ofereixin la possibilitat de fer jornada reduïda als treballadors que han tingut un nadó. Per tant, el primer pas és informar-te (has de saber que el teu sou possiblement se'n veurà afectat) i parlar amb els teus caps. També hi ha la possibilitat que en comptes d'una reducció d'horari et permetin fer una adaptació, però aquesta ja depèn del conveni que tinguis.

Empreses family-friendly: mite o realitat?

Amb això passa com amb els unicorns: de vegades dubtem seriosament que existeixin. Però sí, hi ha empreses que fomenten la conciliació familiar i laboral. Sabies que Cantàbria, Navarra i la Comunitat Valenciana són les tres comunitats autònomes on millor es treballa? Allà hi ha un nombre més gran d'empreses que, entre altres qualitats, ofereixen un horari flexible.

Com pots saber si la teva empresa és family-friendly? Per a això ha de complir uns requisits bàsics: respectar la baixa de maternitat i paternitat, vetllar per la seguretat de les dones embarassades i la seva lactància, tenir flexibilitat horària d'entrada i sortida o permetre una reducció de la jornada. Algunes empreses ofereixen ajudes escolars i fins i tot tenen un servei de guarderia.

El teletreball, la possible solució

Poder treballar des de casa no només és un luxe, sinó també una mesura de conciliació. Així és que, si la teva empresa ho permet (i si no, proposa-ho!), aprofita per sumar-t'hi. D'aquesta manera podràs tenir cura del teu nadó, continuar amb els teus horaris de lactància, fer el menjar o prendre un cafè tranquil·lament mentre treballes amb l'ordinador. Tu gestiones el teu temps, la teva feina i la teva maternitat.

Nadó a l'oficina: per què no?

Això no ho fan totes les empreses, però en algunes s'hi permet portar els nens quan no et queda més remei. O és que no porta Jennifer Lopez els seus bessons a l'estudi de gravació? O no vam veure com Gisele Bündchen donava el pit a la seva filla mentre treballava? De fet, sense anar més lluny, la diputada espanyola Carolina Bescansa acudia el passat any al Congrés amb el seu nadó. Amb això volem dir que, si la teva empresa ho permet, no tens motius per no portar-hi el teu nadó. És una mesura de conciliació tan vàlida com la resta.

El teu temps val or

Per això és important no perdre'l, oi? Perquè la conciliació sigui efectiva, a més de la implicació de l'empresa, tu també necessites organitzar el teu temps. Per fer-ho pots anotar tot el que tens i vols fer durant el dia en una agenda: feina, nadó, tasques diverses, compres i, per descomptat, temps per a tu.

I si no pots fer-ho tot? Delega! Deixar que altres persones tinguin cura del teu nadó no és cap drama ni et fa ser pitjor mare o pare.

I tu? Pots conciliar família i feina o et sembla una missió impossible?

Nadó, Conciliar, feinaSegueix-nos!