Un any de petits èxits!

primer any nado

En un any el teu fill haurà crescut, après i desenvolupat nombroses aptituds i coneixements, però, com evolucionarà a partir del primer any de vida?

Durant el primer any de vida el teu nadó segurament ja ha après a comunicar-se amb vosaltres a través de l'entonació, els gestos, alguns sons i balbucejos, però sense poder parlar encara. Potser el teu fill també ha començat a caminar, tot i que si no és així, no et preocupis, aquesta aptitud depèn de cada nen i de mitjana ho fan entre els 12 i els 14 mesos.

En aquest moment, també és probable que vulgui ser més autònom a l'hora de menjar i que intenti agafar el got, la cullera o els aliments amb les mans. D'altra banda, si ara el que et preocupa és que dorm molt menys, no és gens estrany. Cap a l'any acostumen a dormir entre 13 i 15 hores, comptant les migdiades durant el dia. I ara? Com evolucionarà el teu nadó durant els propers mesos?

La majoria de nens al començament del segon any de vida són capaços de posar-se drets sols, fer unes passes, seure, picar de mans, dir alguna paraula, beure d'un got, assenyalar amb el dit el que volen i fer alguns gargots. Amb el pas dels mesos, ells solets aniran millorant i desenvolupant més aquestes habilitats i incorporant-ne altres de noves.

El primer any i mig de vida, fins als 18 mesos, ja podran caminar bé, fins i tot córrer, ajupir-se per recollir alguna joguina, menjar amb cullera o forquilla, dir unes 10 paraules, mirar sols contes de pàgines rígides, riure amb alguna cosa graciosa, assenyalar alguna cosa que volen, ballar o escoltar música, demanar coses pel seu nom, raspallar-se les dents amb ajuda o dir dues paraules seguides per formar una frase, per exemple.

Alguns amb aquesta edat també són capaços de saltar, identificar imatges pel seu nom, combinar paraules, cantar, repetir sons, reconèixer les emocions i abraçar algú que creuen que està trist, ajudar a recollir les joguines, treure's la roba sols o dibuixar formes. Com podràs comprovar, en pocs mesos el seu desenvolupament físic i psicològic avançarà gairebé sense que t'adonis d'aquests petits detalls.

Quan ja fan els dos anys, la majoria dels nadons poden dir entre 50 i 100 paraules, alguns fins a 200. Als 24 mesos també poden treure's la roba sols o posar-se alguna peça, imitar els adults, per exemple, utilitzant el mòbil o l'ordinador, poden adonar-se del que està bé i malament segons l'aprovació o desaprovació dels pares, fer senyals de voler fer servir el vàter sols, preguntar "per què" i "què és", cantar cançons senzilles, tenir converses de 2 o 3 frases i fins i tot alguns respondre a "com et dius?" o pedalar al tricicle.

De vegades, la majoria dels pares, sobretot els primerencs, tendeixen a comparar el creixement del seu fill amb el d'altres nens, però això és un error. Has de tenir clar que el teu fill és únic i pot ser que es desenvolupi a un ritme diferent que altres nens i això no és dolent. De totes maneres, a aquesta edat el pediatre s'encarregarà de comprovar assíduament el creixement que es considera normal per a l'edat del teu fill. Nosaltres et recomanem que gaudeixis cada dia dels seus petits passos i participis en el seu aprenentatge activament amb la finalitat d'ajudar-lo. Que s'adoni del teu suport, però sense estrès i sense pressions, perquè ell també ho notarà.

Font: "Qué se puede esperar el segundo año", de Heidi Murkoff i Sharon Mazel; Ed. Planeta: 2016Segueix-nos!