Efectes del mòbil en els nadons.

Entretenir el teu fill amb el telèfon mòbil no és gaire bona idea segons investigacions recents. Coneix els efectes de les pantalles digitals en el desenvolupament del teu nadó.

Segons (1*)l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP), molts nadons fan servir telèfons intel·ligents i tauletes fins i tot abans d'aprendre a caminar o parlar i hi passen al davant més d'una hora al dia. Però, per a l'AAP, és un hàbit gens recomanable per a nens menors de 2 anys, fins i tot en el cas del consum de televisió. En tot cas, si vols iniciar-hi els teus fills abans d'aquesta edat, l'Acadèmia recomana no fer-ho fins als 18 mesos, sempre tenint en compte que has de cuidar i escollir acuradament el tipus de contingut al qual exposes el teu petit i sempre tutelat per un adult.

Des de (2*)l'APP adverteixen que l'ús de pantalles abans dels 18 mesos pot afectar de forma negativa el llenguatge, la memòria a curt termini, la lectura, el son i l'atenció del nadó. Els experts en pediatria de l'AAP expliquen que el cervell d'un nadó no és capaç de distingir el significat de les imatges que veu en una pantalla. Fins als 18 mesos, el seu cervell no desenvoluparà les habilitats necessàries per entendre el que representen les imatges o la seva equivalència en la realitat. A aquesta edat, el que necessiten els nens és el contacte i la interacció amb persones i objectes, tocar-los, sentir-los, veure les cares i sentir les veus de la seva família.

Només el fet de tenir la televisió encesa com a soroll de fons pot repercutir negativament en el desenvolupament del llenguatge, ja que quan parles amb el teu fill dius moltes més paraules que quan la televisió està encesa. És a dir: menys paraules, menys aprenentatge.

Llavors, què pots fer per substituir o reduir l'ús de les pantalles? El primer i més important és limitar-ne el temps d'ús i vigilar el tipus de contingut que consumeix el teu fill. Altres consells són que evitis tenir el televisor encès durant els àpats perquè us escolti molt més. Tampoc hauríeu de fer servir el mòbil o la tauleta com a mètode per dormir el nadó perquè pot provocar l'efecte contrari. Els llums, les brillantors i els sons poden excitar-lo més que tranquil·litzar-lo.

Els pares sempre haurien de veure la televisió amb els seus fills, especialment quan són més petits, per controlar-ne el contingut, els anuncis, el so o l'actitud del petit davant la pantalla, ja que és probable que el nadó se senti cansat o se n'avorreixi ràpidament. Passa el mateix quan es fa servir el mòbil. Amb el dispositiu cal tenir molta més cura per impedir que el petit accedeixi a continguts inadequats en prémer qualsevol tecla. Compatibilitza el joc real amb els mitjans digitals per evitar el sedentarisme del nadó i animar-lo a socialitzar-se.

 

Fonts:

(1*) "Babies as Young as 6 months using mobile media", American Academy of Pediatrics; 2015.

https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Babies-as-Young-as-6-Months-Using-Mobile-Media.aspx

"La American Academy of Pediatrics publica nuevas recomendaciones para el consumo mediático de los niños", Healthy Children.org

https://www.healthychildren.org/Spanish/news/Paginas/aap-announces-new-recommendations-for-childrens-media-use.aspx

(2*) "Por qué evitar que los bebés y los niños pequeños vean la televisión"; Davil L. Hill, Healthychildren.org

https://www.healthychildren.org/Spanish/family-life/Media/Paginas/why-to-avoid-tv-before-age-2.aspx

(3*) "¿Cuántas horas pueden estar los niños delante de pantallas?"; Terry Gragera, Onmeda.es

https://www.onmeda.es/mi_hijo/cuantas-horas-pueden-estar-ninos-delante-pantallas.html

Jugar, mòbil, telèfonSegueix-nos!