El nadó, a càrrec dels avis

Parlem dels pros i els contres de deixar un nadó sota la cura dels avis i algunes solucions perquè aquesta situació sigui beneficiosa per a tota la família.

Per a molts pares no és possible tenir cura en tot moment dels seus nadons, per la feina o pel seu horari laboral. En aquestes situacions, cal recórrer a l'ajuda d'un cuidador extern. Moltes famílies opten per contractar una mainadera que s'ocupi d'atendre el seu petit a casa o, cada vegada més, s'opta per la llar d'infants des d'edats molt inicials.

Aquestes opcions de vegades es descarten per indecisions a l'hora de seleccionar la persona o el centre adequat i pel desemborsament econòmic que suposen. Quan és possible, molts pares prefereixen deixar els seus fills a cura d'algun familiar proper, especialment, dels avis. D'aquesta manera, els avis també es beneficien d'aquesta situació, ja que se senten més útils.

Segons la (1*)Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, ser "avi cangur" pot tenir molts beneficis per a la persona gran, ja que pot compartir temps amb el seu net i això fa que se senti més viu i menys sol. Segons aquesta organització, els nens també treuen profit de la situació, ja que és una oportunitat perquè aprenguin a valorar i respectar la gent gran o altres persones de diferents generacions i, d'altra banda, es fomenta el seu desenvolupament afectiu i amb el temps poden aprendre noves experiències, tradicions i aficions.

Si parlem dels desavantatges de deixar els avis a la cura dels petits, un és que poden sorgir diferències entre pares i avis a l'hora d'educar els nens. Els valors, les normes, els límits i fins i tot la forma de veure el món canvia molt més del que pensem d'una generació a una altra i per això és normal que habitualment sorgeixi aquest problema. L'important és buscar allò que sigui més beneficiós per al nadó i la seva educació i no entrar en conflicte amb els avis davant del petit.

Un altre punt que cal comentar sobre el fet que siguin els avis els qui s'ocupin dels teus fills és que potser aquesta tasca és massa dura o intensa per a ells, i a més els hi treu temps lliure per a les seves aficions o per descansar. (1*)Segons dades de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, la meitat dels avis espanyols dediquen sis hores diàries de mitjana a la cura dels seus nets, de manera que en molts casos arriben a passar més temps amb els nens que els pares.

Per proposar la cura dels teus fills als seus avis has de tenir en compte el seu estat de salut, la seva capacitat física i la seva força, ja que moltes vegades diran que se'n poden ocupar, encara que no sigui així. També evita que passin moltes hores seguides amb els petits i el cap de setmana deixa'ls descansar.

Si et preocupa que, pel fet de deixar el teu nadó amb els avis, el petit pugui no estar suficientment en contacte amb altres nens, pots plantejar als avis que treguin el teu fill al parc, a la ludoteca o a jugar amb altres petits de la seva edat (familiars, amics, veïns, etc.).

 

Fonts:

-(1*) "La SEGG recomienda prudencia a la hora de sobrecargar a los abuelos en el cuidado de los nietos", SEGG, 2013.

https://www.segg.es/institucional/2013/07/26/la-segg-recomienda-prudencia-a-la-hora-de-sobrecargar-a-los-abuelos-en-el-cuidado-de-los-nietos

- Guía práctica para padres desde el nacimiento hasta los 3 años, Asociación Española de Pediatría, pàg. 206.

https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf

Nadó, avis, cuidarSegueix-nos!