El poder dels contes

No esperis que el teu fill comenci a parlar o t'entengui per llegir-li un conte! Estimula la seva imaginació amb lectures adaptades a la seva edat i per ajudar-lo a dormir. Pren nota de quan has de començar!

És difícil que un nadó d'1 any es pugui concentrar prou com per aguantar la lectura d'un conte sencer. Però això no vol dir que el teu nadó no sigui un apassionat de la lectura en el futur.

Si vols ajudar el teu fill a sentir interès pels llibres, (1*)l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) recomana començar com més aviat millor a llegir contes als nens, ja que llegir-los llibres, parlar-los i fins i tot cantar-los cançons des dels pocs mesos de vida els ajuda a anar familiaritzant-se amb les paraules i, a través dels llibres i les seves imatges, també van coneixent-ne el significat. A més, relacionaran la lectura amb un fet agradable, un moment dolç en què passen temps amb els pares i en perceben l'amor i l'afecte a través de la veu.

(2*)L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) d'Atenció Primària concorda en aquests beneficis, que va destacar en una nota de premsa el 2014 per recordar la importància de la lectura en etapes inicials de la infància. Segons es pot llegir en aquesta nota, l'AEP afirma: "La lectura millora la capacitat i el progrés lingüístic dels nens. De fet, com més aviat s'exposa un nen a la lectura, millor és la seva capacitat i habilitat lingüística. La lectura no només inspira el desenvolupament del llenguatge en el nen, sinó que també és una bona forma d'establir vincles duradors entre pares i fills".

Com has pogut comprovar, els experts estan d'acord en els avantatges de la lectura des d'etapes inicials, així que ara veurem altres consells útils de l'Acadèmia Americana de Pediatria per ajudar els teus fills a estimar la lectura. Per començar, no has de forçar-los a llegir, has de ser pacient. Des de molt petits ja pots començar a llegir-los en veu alta llibres adequats a la seva edat; pots incorporar veus divertides i sorolls d'animals per entusiasmar-los i divertir-los. Pren la lectura en família com un hàbit diari i dona exemple llegint els teus llibres davant dels petits. També és important que visitin la biblioteca habitualment i puguin veure que els llibres formen part d'entorns coneguts.

Entre els 12 i els 14 mesos, segurament el nadó ja pugui triar un llibre que vulgui llegir amb tu, se'l portarà a la boca i li donarà mil voltes. A més, podrà prestar atenció durant alguns minuts seguits a la lectura. Per la teva banda, l'AAP recomana que ajudis el teu fill en aquesta tasca buscant el lloc més tranquil i acollidor possible per llegir junts, anomenant les imatges que apareixen en el llibre, ajudant a passar les pàgines, emprant veus diferents per als personatges i fent-li preguntes perquè pugui assenyalar-los (per exemple, "on és la granota?", "qui fa bub-bub?"). També pots imitar els sons del teu fill i anar descobrint-ne de nous, així com afegir més números, més animalets o altres aspectes relacionats amb la història del conte.

Si el teu fill vol que li repeteixis la mateixa història de sempre, sigues comprensiva i creativa (posa dramatització i teatralització al conte), ja que la repetició augmenta la seva comprensió, i, si el teu petit és d'aquells que no paren quiet ni un minut, opta per les lectures curtes, amb més dibuixos i per llibres tàctils i sensorials, de cartró dur. Les rimes els solen encantar en les seves primeres lectures. No perdis més temps i ajuda el teu nadó a desenvolupar la imaginació amb els milers d'històries divertides que trobaràs en els contes infantils!

 

Fonts:

(1*) https://www.aap.org/en-us/literacy/Pages/default.aspx

(2*) http://www.aepap.org/sites/default/files/noticia/archivos-adjuntos/np_fomento_lectura_def.pdf

Nadó, contes, llegirSegueix-nos!