Primeres paraules del nadó

Quan comencen a parlar els nadons? Quines són les primeres paraules? M'he de preocupar si el meu nadó encara no parla? Analitzem tot el que et cal saber sobre el desenvolupament de la parla del teu fill.

Els nadons solen dir aquelles paraules que tant esperen els pares (és a dir, "papa" o "mama") al voltant del primer any d'edat, però serà entre els 15 i els 18 mesos quan siguin capaços d'ajuntar paraules. Així, des de l'any i mig fins que compleixi 2 anyets el teu nadó anirà afegint més paraules al seu vocabulari, d'unes deu al principi fins arribar a cent als 2 anys. En aquest moment, pot ser que ja comenci a dir "no" o el seu propi nom.

No obstant això, pot ser que el teu fill no vagi a aquest pas en el seu aprenentatge, ja que (1*)el desenvolupament del llenguatge depèn de factors genètics i ambientals, així com del caràcter del nen. Cada petit té el seu propi ritme.

Llavors, quan cal preocupar-se si un nadó no parla? El retard de la parla és freqüent. Segons (2*)l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), un de cada cinc nens aprèn a parlar més tard que altres nens de la mateixa edat. Per saber si només es tracta d'un retard normal o d'un problema, és recomanable acudir a un especialista o logopeda.

En termes generals, pot haver-hi un (2*)problema en el desenvolupament de la parla si el teu fill d'1 any no respon a sons o no vocalitza; si entre 1 i 2 anys no fa servir gestos o no assenyala amb el dit, o si als 18 mesos no imita sons o no entén peticions simples. Si amb 2 anys no és capaç de dir paraules o frases també pot ser símptoma d'algun problema.

Entre les (2*)causes que poden estar darrere d'un problema en el desenvolupament de la parla hi ha: alteracions de la boca, la llengua o el paladar; pèrdua d'audició; un trastorn de l'espectre autista , o simplement un retard en l'aprenentatge, que serà més visible quan comenci a llegir i a escriure. Si estàs preocupada per algun aspecte de la seva parla, pregunta al teu pediatre o a un especialista, ja que l'atenció precoç en aquests casos és molt important.

Per ajudar el teu fill a parlar i a desenvolupar el llenguatge correctament, l'Associació Espanyola de Pediatria aconsella que sempre li parlis normal, a poc a poc i vocalitzant bé, sense imitar els seus sons, corregint-li les paraules mal dites i anomenant cada cosa pel seu nom. Pots parlar-li en situacions quotidianes del dia a dia, encara que no t'entengui, llegir-li llibres, posar-li cançons o utilitzar jocs que afavoreixin l'ús del llenguatge per fer que escolti més paraules, desenvolupi l'oïda i a poc a poc aprengui més vocabulari.

Pren nota d'aquests consells i posa llibres en la seva vida! Llegir-li contes des que és un nadó és una de les millors formes d'afavorir el seu desenvolupament del llenguatge.

 

Fonts:

(1*) "Guía práctica para padres desde el nacimiento hasta los 3 años", Asociación Española de Pediatría; pàg. 214.

https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf

(2*) "El lenguaje en el niño", web En familia, Asociación Española de Pediatria; 2014.

http://enfamilia.aeped.es/vida-sana/lenguaje-en-nino

Nadó, primeres paraules, parlarSegueix-nos!