Primeres passes del nadó

primeros pasos del bebé

Quan comença a caminar un nadó? Per què uns nadons comencen a caminar abans que altres? Com puc ajudar el meu nadó a donar les primeres passes? Aquí tens les respostes a aquestes preguntes!

(1*)Els nadons comencen a reptar a partir del setè mes de vida, i cap al vuitè o novè mes aconseguiran mantenir-se una estoneta dempeus, si li donem les mans per subjectar-se. Normalment és cap al desè mes que comencen a gatejar i entre el mes onze i el dotze molts nens fan les primeres passes si els donen les dues mans o agafant-se a algun moble.

Aquesta és la teoria, però a la pràctica no tots els nens gategen o comencen a caminar al mateix temps. Hi ha nadons que ja fan les primeres passes abans del primer aniversari, però d'altres no ho aconsegueixen fins al mes quinze. (2*)Les causes d'aquestes variacions entre uns nens i uns altres poden ser diferents: la genètica, el temperament (si és un nen més enèrgic o més tranquil), la constitució (si és més primet potser comenci abans) o si és un nen cautelós o atrevit.

Per això, si el teu nadó està en el mes onze o dotze i no ha aconseguit encara posar-se dempeus, no t'has de preocupar. El teu pediatre és qui ha de valorar si hi ha algun problema mèdic. (1*)Si el teu fill ha estat un nen prematur, les seves primeres passes poden trigar una mica més del normal. El fet que el teu nen comenci a caminar de puntetes o amb els braços i les cames molt separats sol ser força habitual. Normalment aquestes anomalies es van corregint amb el creixement i amb la pràctica de la marxa, però sempre ho ha de valorar un metge.

(3*)El pediatre Jordi Pou Fernández, autor del llibre Tu hijo de 0 a 3 años para dummies, recomana en aquesta obra que, sempre que sigui possible, el nen camini descalç i quan porti sabates que siguin molt flexibles. També pot fer servir mitjons antilliscants amb sola de goma. Segons el doctor, no cal que la sabata sigui alta i subjecti el turmell.

Aquest expert tampoc recomana els caminadors (tacataca o caminadors estàtics) perquè no ajuden a enfortir els músculs ni a desenvolupar un moviment normal de la marxa, atès que, amb el caminador, el nen només empeny i arrossega els peus, però no fa el gest habitual d'aixecar els peus per caminar. De fet, quan fa servir el caminador, habitualment el nadó triga més a aprendre a caminar. D'altra banda, aquests aparells poden ser perillosos i ja s'han registrat nombrosos accidents en bolcar o xocar amb algun objecte. Per a Jordi Pou, la millor forma d'ajudar un fill a caminar és deixant-lo que n'aprengui només quan se senti preparat o vulgui.

(2*)Per ajudar el teu fill, el millor que pots fer és estar tranquil·la davant les seves primeres passes, aplaudir els seus avenços i motivar-lo quan comenci a aixecar-se, allargar-li les mans com a suport i no mostrar gaire preocupació per les seves caigudes. També pots animar el teu nadó a arribar fins als teus braços motivant-lo amb algun premi (una joguina o un objecte que li agradi molt). L'important és que tots dos gaudiu d'aquesta experiència important dins del seu creixement. Cal fer cas de la dita: "Gaudiu del camí mentre arribeu a la meta!".

 

 

Fonts:

(1*)Guía práctica para padres desde el nacimiento hasta los 3 años, Asociación Española de Pediatría, pàg. 206.

https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf

(2*)Qué se puede esperar el segundo año, Heidi Murkoff i Sharon Mazel, Ed. Planeta: 2016.

(3*) Tu hijo de 0 a 3 años para dummies, Jordi Pou Fernández, Ed. Planeta, 2013.

Nadó, caminar, primeres passesSegueix-nos!