Els primers amics del teu nadó

primers amics del teu nadó

Quan comença un nadó a socialitzar amb altres nens? He de portar el meu fill a la guarderia per afavorir que se socialitzi? Et donem les respostes a aquestes preguntes i alguns consells per ajudar el teu fill a tenir els seus primers amics.

Quan el nadó té el primer any d'edat és el moment en què comença a relacionar-se amb l'entorn i les persones que l'envolten d'una manera més activa, especialment a través del joc. És ara quan els encantarà llençar objectes perquè els recullin altres o oferir també coses a mans d'altres persones.

Entre els 12 i els 18 mesos serà quan ja sigui capaç d'abraçar les persones i d'acceptar o rebutjar la resta d'individus. A aquesta edat encara no participa gaire en jocs amb altres nens. Als 19 mesos iniciarà la seva independència física i sensorial i voldrà explorar tot el seu entorn.

Molt a prop del seu segon aniversari, el nadó començarà a sentir atracció per la relació amb altres nens, n'imitarà els jocs i s'hi aproparà a poc a poc per interactuar. Serà entre el segon i el tercer any quan ell mateix busqui altres nens per jugar; el desenvolupament del llenguatge els facilita la comunicació entre iguals i ja intercanviarà idees i gaudirà amb altres nens de jocs cooperatius com el de "tocar i parar".

La societat actual moltes vegades opta per portar el fill aviat a la guarderia com una forma de socialització i d'educació addicional per al nen. És un fet que, en principi, si portem el nostre nadó a la llar d'infants, la socialització del petit i la seva interacció amb altres nens està garantida i, d'aquesta manera, també ens pot ajudar a detectar precoçment petits problemes sensorials, per comparació amb altres nens, que a casa possiblement passarien desapercebuts.

Tot i tenir aquests avantatges, la majoria dels pediatres recomanen retardar l'inici de l'entrada a les escoles bressol fins després de l'any de vida, perquè el sistema immune del nadó pugui madurar una mica més i el nen estigui més protegit davant de les malalties i les infeccions habituals de les escoles bressol i llars d'infants.

D'altra banda, els psicopedagogs consideren que la socialització en els nadons no s'inicia a l'escola bressol fins als 12 o 15 mesos, quan el nen ja camina i pot interactuar una mica més amb altres nens. En aquest sentit, el nen notarà els avantatges socials d'estar a la guarderia a partir dels 18 mesos en endavant, quan ja comença a parlar i comunicar-se.

Hi ha casos excepcionals que has de tenir en compte a l'hora de portar el teu fill a l'escola bressol: per exemple, en cas de nadons prematurs no es recomana que hi entrin fins a l'any de vida, com a mínim, i si té problemes de salut pulmonars fins i tot fins als 2 o 3 anys. En cas que el teu nadó acostumi a tenir una salut més feble, el millor és que preguntis al teu pediatre quan pot anar a la llar d'infants. La seva salut és el primer.

A més de la llar d'infants, una altra forma de socialització és portar els petits a jugar als parcs, les ludoteques i les biblioteques. Jugar amb cosins i germans, encara que siguin més grans, també fomentarà els vincles emocionals de tots dos i l'afecte mutu, sempre sota supervisió d'un adult. També pots buscar activitats, tallers i centres pensats especialment per a pares i nadons, perquè puguin jugar amb altres nens de la seva edat. Ajudaran a fomentar les seves relacions, i les vostres!

Font:

"Guía práctica para padres desde el nacimiento hasta los 3 años", Asociación Española de Pediatría.

https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf

Nadó, Guardería, amicsSegueix-nos!