Quan ensenyar un segon idioma a un nen

ensenyar al meu nadó un altre idioma

He d'ensenyar al meu nadó un altre idioma? És un problema o un avantatge? T'ho expliquem!

Hi rumors i creences que el bilingüisme en els nadons pot causar problemes a l'hora de desenvolupar el llenguatge. No obstant això, l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) i altres experts no hi estan d'acord i ho tenen clar: l'aprenentatge ideal d'un idioma és durant els primers anys de vida. Al principi, un nen que aprèn dos idiomes pot barrejar més les dues llengües, però a poc a poc anirà distingint quan i a qui ha de parlar en cada idioma, en el cas de petits de 2 o més anys.

L'APP deixa clar que el bilingüisme no provoca trastorns de la parla o en el desenvolupament del llenguatge, ni tampoc dificulta l'aprenentatge del petit. Pot ser que el petit confongui regles gramaticals al principi, però és una cosa molt normal quan aprenen dos idiomes al mateix temps. Amb 4 anys ja començarà a diferenciar les estructures de tots dos idiomes, encara que canviï de l'un a un altre en la mateixa frase. Segons l'AAP, per saber si un nen bilingüe té algun retard en el desenvolupament de la parla, cal comparar-ne la quantitat total de paraules (sumant tots dos idiomes) amb el nombre de paraules que pot dir un nen de la seva edat en una sola llengua.

D'altra banda, aprendre un segon idioma des de molt petit té diversos beneficis per als nens amb vista a la seva educació futura. L'AAP afirma que moltes investigacions han confirmat que un nen bilingüe té més capacitat per resoldre problemes i executar tasques múltiples, així com més flexibilitat cognitiva.

Com puc ensenyar el meu fill un segon idioma?

Per ajudar el teu fill a aprendre un altre idioma, hi ha mètodes diferents ja estudiats i diferenciats. Un dels més coneguts és el mètode OPOL (en anglès, "one person one language"). Consisteix a fer que cada progenitor li parli en una llengua diferent. Amb aquest mètode, el cervell del nen aconsegueix distingir bé els dos idiomes i, fins i tot, quin ha de fer servir amb el seu pare o amb la mare. Perquè aquest mètode sigui efectiu, els pares han de parlar de forma natural l'idioma que facin servir amb el seu fill o es pot recórrer a professors particulars o cuidadors nadius, encara que no acostuma a ser tan efectiu.

Un altre mètode per ensenyar alhora idiomes diferents als nens és el "Preview Review". Consisteix a traduir cada paraula i cada concepte. És el més usat a partir dels 3 anys quan els nens no han tingut contacte anteriorment amb un segon idioma.

Altres coses que pots fer a casa perquè el teu nadó es familiaritzi amb una segona llengua és posar sempre la televisió en aquest idioma o veure pel·lícules en versió original. També les lectures en un segon idioma són favorables, així com els audiollibres o la música. D'altra banda, podem apuntar els nostres petits a classes d'anglès amb altres nens o fins i tot utilitzar aplicacions adaptades a la seva edat especialment dissenyades per aprendre un segon idioma.

 

Fonts:

"7 mitos y realidades sobre el aprendizaje del idioma en niños bilingües", Healthychildren.org, Acadèmia Americana de Pediatria, 2017.

https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/gradeschool/school/Paginas/7-Myths-Facts-Bilingual-Children-Learning-Language.aspx

"Métodos para enseñar idiomas a los niños", guiainfantil.com.

https://www.guiainfantil.com/articulos/educacion/idiomas/metodos-para-ensenar-idiomas-a-los-ninos/

Nadó, segon idioma, aprendreSegueix-nos!