Quines joguines són les més adequades per el meu nadó?

joguines nado

Resolem aquestes preguntes i busquem les joguines recomanades per edats per contribuir al desenvolupament del teu nadó.

Jugar és una activitat bàsica per al desenvolupament infantil, ja que afavoreix que els petits vagin adquirint habilitats que, al seu torn, repercutiran en el seu creixement físic i mental. Així, tingues en compte que amb les seves joguines no només es divertirà i es distraurà sinó que també aprendrà a conèixer-se i a desenvolupar l'afectivitat, la creativitat, la motricitat i la intel·ligència.

A l'hora de triar una joguina, l'Associació Espanyola de Pediatria recorda que has de fer-ho seguint certes pautes, com ara que sigui adequada a la seva edat; que estigui d'acord amb els gustos, els interessos o les habilitats del teu fill; que sigui sempre una joguina segura; que transmeti valors positius acceptats per la societat, és a dir, evitar les joguines sexistes, violentes o racistes; que sigui estimulant i proporcioni al teu nadó nous reptes i nous aprenentatges, i, finalment, però no menys important, que no n'hi hagi massa.

Vegem ara quines joguines són les més recomanades segons l'edat del nadó:

Durant els 6 primers mesos del nadó, els petits posen tota la seva atenció en la mare; per això és important que els parlis i els somriguis. Com que els nadons no tenen la iniciativa de jugar per si sols, els pares heu de ser els que els inciteu al joc a través de joguines adequades a la seva edat. En aquests mesos, les joguines més aconsellables són, segons l'Associació Espanyola de Pediatria: mòbils i carrusels, pianos de patadetes per a bressols, projectors de llums i sons, ninots tous i petits, joguines per a fixar al bressol, gimnasos i trapezis, pilotes toves, sonalls, mossegadors, contes amb imatges grans i vistoses, catifes d'activitats i cilindres i pilotes grans per afavorir l'equilibri i el control espacial.

En els 6 mesos de vida següents, fins que compleixi l'any, el nadó anirà sumant habilitats i explorant el seu entorn cada vegada més. Normalment a aquesta edat els encanta tenir coses a les mans i descobrir amb tots els seus sentits què hi poden fer. Les joguines més adequades dels 6 als 12 mesos són les que tenen textures diferents i les que li estimulen la capacitat de desplaçament. Ja els encantarà jugar amb l'aigua, enderrocar torres i treure i ficar objectes de caixes, per exemple. Pots motivar-los amb joguines de grans blocs de construcció, cotxes i camions grans, telèfons i instruments de joguina, taules d'activitats senzilles, contes de cartró gruixut, peluixos o joguines per al bany.

No hi ha estudis que afirmin que el nen ha de tenir un nombre exacte de joguines, però els experts recomanen que sigui limitat, ja que a aquesta edat els seus interessos també ho són.

Un altre aspecte que cal tenir molt present és la seguretat del teu petit. Així, cal assegurar totalment que la joguina compleixi tots els estàndards de qualitat. Comprova sempre que la joguina tingui a la caixa el segell obligatori "CE" (Conformitat Europea) que indica que la joguina compleix els requisits de seguretat de la Unió Europea.

 

Fonts:

- Guía práctica para padres desde el nacimiento hasta los 3 años, Asociación Española de Pediatría, pàg. 214.

https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf

- "Juguetes recomendados por edades", Terry Gragera, Onmeda.es, 2016.

https://www.onmeda.es/mi_hijo/juguetes_recomendados_por_edades.html

 

 

Nadó, Jugar, joguinesSegueix-nos!