Com sobreviure als virus de la llar d'infants

Saps quins són els virus més comuns a les escoles bressol? T'expliquem tot el que cal saber per prevenir les malalties més habituals a les escoles bressol. 

És inevitable que, quan un nadó comença a anar a la llar d'infants, s'emmalalteixi més; fins i tot els pares es poden posar malalts més sovint. És molt difícil fer prevenció i evitar que els nens es posin les mans i les joguines brutes a la boca, es netegin el nas amb les mans o es freguin els ulls. No obstant això, és una etapa que un nadó prèviament sa superarà sense problema.

Segons destaca la (1*)Clínica Cleveland al seu portal web, les malalties i les infeccions més freqüents a les escoles bressol són: els refredats i les infeccions per vies respiratòries superiors, l'ull rosa, la gastroenteritis o la malaltia de mans, peus i boca.

Per la seva banda, (2*)l'Associació Espanyola de Pediatria explica, al seu web En Família, que les causes d'aquestes infeccions es deuen principalment a l'exposició a altres individus malalts, tant els cuidadors com la resta de nens que van a la llar d'infants. La prevenció no és fàcil, especialment de les malalties infeccioses o víriques (varicel·la o xarampió, per exemple), ja que normalment es transmeten abans de produir els primers símptomes.

Llavors, com podem evitar que el nostre nadó emmalalteixi a l'escola bressol? (3*)L'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) recull alguns consells al seu web. Així, el més important per prevenir malalties i infeccions a les escoles bressol és que els nens i els adults que en tenen cura es rentin les mans amb molta freqüència, especialment abans de manipular aliments i després de canviar els bolquers. D'aquesta manera, es podrà evitar moltes vegades el contagi d'un virus latent que encara no ha donat la cara. En el cas que un nen mostri símptomes de malaltia per infecció vírica o bacteriana a l'escola bressol, ha de ser apartat de la resta de nens i mantenir repòs a casa fins que es recuperi del tot. Això, per exemple, no seria necessari en cas d'una otitis sota tractament, ja que no és infecciosa.

Per a l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), la prevenció de les malalties de la llar d'infants es basa en una vacunació correcta de nens i cuidadors; el rentat de mans habitual; unes instal·lacions que estiguin adequades per prevenir la propagació de virus i bacteris a l'hora de manipular aliments o canviar bolquers, a més de rentar diàriament les joguines d'ús comú, així com els draps de cuina i les tovalloles que s'usen amb els nens, i, finalment, vigilar si hi ha cap nen amb símptomes de patir un problema de salut i notificar-ho ràpidament.

L'AEP recomana encaridament a tots els pares que compleixin el calendari vacunal oficial vigent i també que vacunin els seus fills, especialment si van a la guarderia, contra el pneumococ, el rotavirus i la varicel·la si ja tenen els 12 mesos d'edat.

 

Fonts:

(1*) "Day-Care Diseases: How to Keep Your Kids Healthy", Cleveland Clinic.

https://health.clevelandclinic.org/2014/09/day-care-diseases-how-to-keep-your-kids-healthy/

(2*) "Escuelas infantiles o guarderías", lloc web En Família, Associació Espanyola de Pediatria.

http://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/escuelas-infantiles-guarderias

(3*) "Reducing the Spread of Illness in Child Care", Healthy Children.org, American Academy of Pediatrics.

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/prevention/Pages/Prevention-In-Child-Care-or-School.aspx

Nadó, Virus, llar d'infantsSegueix-nos!